Jaar B – Huwelijk en Huwelijkspastoraat – België

Inhoud

Huwelijk en Huwelijkspastoraat

Cursusbeschrijving

Huwelijk – Huwelijkspastoraat
Lessen worden via video en verwerkingsvragen online via het CPC internet platform thuis gevolgd. De lesdagen worden gebruikt om vragen te stellen over de thuis verwerkte opdrachten, extra lesonderwerpen te behandelen, casussen te bespreken, via bemoedigingsgroepen de invloed van de lesmaterialen op het eigen geestelijk leven en pastorale praktijk te bespreken en voor elkaar te bidden.

Toelatingsvoorwaarde

Voor het bijwonen van de lessen: cursus Inleiding pastorale counseling gevolgd hebben.
Cursisten van de driejarige opleiding moeten voor beide cursussen inschrijven.

Data en frequentie

Amerongen: 05/10, 16/11/2024, 11/01, 15/02, 10/05/2025.
Telkens van 10.00 tot 16.00 uur. De lesdag kan gecombineerd worden met een aangenaam verblijf en overnachting in Hebron. Dit is de info voor verblijf.
Heverlee: 12/10, 07/12/2024, 08/03, 17/05/2025.
Dit jaar wordt in Heverlee gegeven in de schooljaren die beginnen in een paar jaar (2024, 2026, etc.).
In Amerongen wordt de cursus voor de laatste keer gegeven in 2024-2025. Daarna komt in Amerongen een nieuw programma.

Thema’s deel B1: Huwelijk en gezin

Gods plan met het huwelijk; Het vinden van levenspartner.; Het ‘ongelijk span’ ; Huwelijksvoorbereiding; Communicatie in verloving en huwelijk; Bijbels fundament van het huwelijk; Effect van de zonde op het huwelijk; Man en vrouw: gelijkwaardig, maar niet gelijkaardig; Liefde, wat en hoe? ; Vergeving: wat en hoe? ; Zelfbevrediging, seks voor het huwelijk, seksuele intimiteit; Gezinsplanning en geboorteregeling; kinderloosheid; Etc.

Thema’s deel B2: Huwelijkspastoraat

Theoretische begrippen en modellen die relevant zijn voor het werken met echtparen; Valkuilen onderscheiden die zich voordoen bij het bevorderen van betrokkenheid in het begeleiden van echtparen.; Geschikte huiswerkopdrachten samen te stellen voor een echtpaarbegeleiding; Huwelijksproblemen analyseren en een werkbare oplossing plannen; Man-vrouw verschillen; Communicatie en methode om communicatie tussen echtparen te verbeteren; Echtscheiding en hertrouwen, het omgaan met een ongelovige partner en partnergeweld; Seksverslaving; Nieuw samengestelde gezinnen; Kinderloosheid, Etc.

Aanmelden Heverlee 2024-2025.