Omzien naar elkaar
Basiszorg in de christelijke gemeente
In vele opzichten lijkt dit boek op een notenmix: het is niet verkeerd als je er eerst die stukjes uitzoekt die je op dit moment aanspreken. Je zal merken dat de verschillende stukjes ook erg van smaak verschillen: sommige zijn eerder theologisch, andere erg praktisch. Sommige zijn er op gericht om je persoonlijk geestelijk leven uit te dagen en te ondersteunen, andere kunnen gebruikt worden als ‘praatstuk’ om het pastorale gebeuren binnen je eigen gemeente te evalueren en bij te stellen. Het boek is zodanig samengesteld dat je elk hoofdstuk afzonderlijk kan lezen, al naargelang van je nood op dat moment, maar tegelijkertijd zit er toch een opbouw in het geheel.
Deel één gaat over ‘zelfzorg’: wie moet ik zijn om binnen de gemeente een pastorale bediening uit te oefenen, en hoe blijf ik, ook op lange termijn, staande binnen dat pastoraat. Deel twee betreft het pastorale proces: het behandelt een aantal eerder technische aspecten van de pastorale bediening, maar maakt ze tegelijk toch ook weer persoonlijk toepasbaar.
‘Omzien naar Elkaar’ is geen boek geworden dat zich in eerste instantie richt tot professionele hulpverleners, maar wel tot de ontelbare gemeenteleden die elke dag weer getrouw pastorale zorg verlenen aan hun mede-gemeenteleden in nood. We hopen dat het een bemoediging mag zijn wanneer ze de last van de pastorale bediening op hun schouders voelen wegen.
Thema’s waar dit boek op ingaat zijn: geestelijk leven, criteria voor het aanstellen van leiders in de gemeente, burn-out, tijdsplanning, omgaan met kritiek, valkuilen in de bediening, intimiteit en betrokkenheid in het pastoraat, hoe handelen wanneer een pastoraal werker seksueel grensoverschrijdend gedrag heeft begaan, conflict, vertrouwelijkheid, basispastoraat in de gemeente, communicatie, huisbezoek, gemeentetucht, pastorale aspecten van avondmaal, doopdienst, huwelijk, begrafenis, etc.